fbpx

BLOG

Χρήσιμα tips για θετική ψυχολογία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις!

Άρθρο της Γιώτας Παπαβασιλείου

Πανελλήνιες: η αρχή και το τέλος την ίδια στιγμή. Αρχή για μια νέα ζωή, αυτή της φοιτητικής, της ανεξαρτησίας και των ατομικών ευθυνών και το τέλος της παιδικής και σχολικής ζωής, της ανεμελιάς και των προϋποθέσεων. Αυτά βέβαια εφόσον έχεις περάσει από την δύσκολη ψυχολογικά διαδικασία των πανελλήνιων κι έχεις βγει αλώβητος. Και για να συμβεί αυτό, βασικός παράγοντας είναι η θετική ψυχολογία.

Ο νόμος της σχετικότητας βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Εκεί που νομίζεις ότι έχεις αρκετό καιρό μπροστά σου να προετοιμαστείς, βρίσκεσαι ξαφνικά σε… απόσταση αναπνοής από την έναρξη των εξετάσεων. Και το άγχος ξεκινά!

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν την ίδια ψυχοφθόρο κατάσταση, πιστεύοντας πως αυτές οι 10 μέρες είναι το ορόσημο της ζωής τους.

Από τη μια λογικό, οι κόποι όλης της χρονιάς θέλεις και περιμένεις να βρουν το επιθυμητό αντίκρισμα. Από την άλλη όμως, αυτό που πρέπει να τονίσουμε όλοι στα παιδιά - και κυρίως οι γονείς - είναι πως οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Η αρχή για μια νέα εμπειρία ζωής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, που θα τα βοηθήσουν  να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους, τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους, που είναι βέβαιο ότι θα τους φανούν χρήσιμες και μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας.

 Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να φαντάζουν ως το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής σου, ο υπέρτατος στόχος, η δικαίωση της προσπάθειάς σου, το μέλλον σου! Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσεις ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δε θα κρίνει την πορεία της ζωής σου ή θα πρέπει να μειώσει την αξία της προσπάθειάς σου και την αυτοεκτίμησή σου. Να θυμάσαι ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόσουν, και ο επαγγελματικός προορισμός σου να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που έχεις σπουδάσει, ή ήθελες να σπουδάσεις, αλλά παρόλα αυτά να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Φυσικά είναι απόλυτα σεβαστά και δικαιολογημένα το άγχος και η αγωνία που αισθάνεσαι. Υπάρχουν, όμως, τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν, ώστε να εστιάσεις με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία στο στόχο σου.

 Τα «sos» για καλή ψυχολογία 

  1. Ότι έμαθες - έμαθες. Μην προσπαθήσεις τελευταία στιγμή να μάθεις νέα ύλη. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς.  Αφιέρωσε το χρόνο σου για μια καλή επανάληψη στα όσα ήδη γνωρίζεις. 
  2. Κοιμήσου. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση, ειδικά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ολοκλήρωσε τη μελέτη σου νωρίς το βράδυ, και κοιμήσου νωρίς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βοηθήσει όχι μόνο στις επιδόσεις σου, αλλά και στην καλή ψυχολογία σου. Αν νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς το μεσημέρι, μια ώρα είναι αρκετή, δεν χρειάζεται περισσότερο. Το πρωί φρόντισε να ξυπνήσεις νωρίς, να ετοιμαστείς χωρίς άγχος για την εξέταση και φυσικά μην ανοίξεις… βιβλίο.
  3. Τρώγε καλά. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική και παίζει το δικό της ρόλο στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του στρες. Το μενού των πανελλήνιων θέλει ψάρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά με ιδιαίτερη έμφαση στα τυριά, φρέσκους χυμούς, φρούτα και λαχανικά. Εννοείται πως δεν φεύγεις για εξετάσεις χωρίς να έχεις φάει το πρωινό σου. Με άδειο στομάχι δυσκολεύεις πολύ τον εαυτό σου να αποδώσει.
  4. Αθλήσου. Αν μπορείς, αφιέρωσε 20 λεπτά την ημέρα σε κάποιο είδος άσκησης ή κίνησης. Αυτό θα βοηθήσει να ανέβει η ψυχολογια σου και να μειωθεί το άγχος.
  5. Βγες με τους φίλους σου. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία σου αυτές τις μέρες είναι να βρίσκεσαι με τους φίλους σου, κι όχι μόνος. Σε βοηθά να φορτίσεις τις μπαταρίες σου ξεφεύγοντας με μια βόλτα ή έναν  καφέ. Φυσικά το θέμα συζήτησης δε θα πρέπει να είναι τα sos, η ύλη και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τις εξετάσεις. Απλά απόλαυσέ το σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα.
  6. Διώξε μακριά τις αρνητικές σκέψεις. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται προσπάθησε να εστιάσεις σε θετικές σκέψεις λέγοντας στο εαυτό σου ότι έχεις κάνει την προσπάθειά σου και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Οι αρνητικές σκέψεις του τύπου «δεν θα γράψω τίποτα», «δεν θυμάμαι την ύλη» κλπ, μόνο άγχος σου προσφέρουν. Μην ξεχνάς πως ότι ευχόμαστε αυτό ελκύουμε. 

  1. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Έφτασε η στιγμή, τα θέματα είναι μπροστά σου. Μην πανικοβάλλεσαι. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να διαβάσει με καλά την εκφώνηση. Ξεκινά από εκείνα που γνωρίζεις καλύτερα. Αν δε νιώθεις σιγουριά για την απάντηση που έχεις δώσει ή θυμάσαι λίγα πράγματα, γράφεις ό,τι γνωρίζεις, σίγουρα είναι προτιμότερο από το να μην απαντήσεις καθόλου.

Όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί, όσο κι αν έχεις διαβάσει το άγχος και η αγωνία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πανελλήνιων. Αν, οποιαδήποτε στιγμή, αισθανθείς ταχυκαρδία, δυσφορία, ένταση κάνε ένα διάλειμμα. Άφησε στην άκρη το βιβλίο ή την κόλλα των εξετάσεων, πάρε μερικές βαθιές ανάσες, χαλάρωσε τον λαιμό και τους ώμους σου και δώσε τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα σου να επανέλθει πριν αρχίσεις ξανά την διαδικασία. Θυμήσου οι πανελλήνιες είναι η αρχή της νέας σου ζωή και οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις την νέα αυτή εμπειρία με χαμόγελο!!! 

Καλή επιτυχία!

Η Γιώτα Παπαβασιλείου είναι υπεύθυνη Διαχείρισης E-learning Προγραμμάτων FBS.

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η αγάπη της για  την μάθηση και την έρευνα την οδήγησε στον εκπαιδευτικό τομέα όπου έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, καθώς και την διαχείριση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων e-Learning.